Liběna Hachová

Recenze: Jeden plus jedna

21. 02. 2017 21:11:30
Jeden bohatý chlap, jedna ztřeštěná ženská, puberťák, malá talentovaná holka a obrovský smradatý pes. Všichni v jednom autě. Vzhůru na dalekou cestu!

Jojo Moyesová (nar.1969) je autorkou více než deseti románů. Jejím žánrem jsou romantické příběhy, které ale nepostrádají originalitu a vážnější, hlubší zápletky. Jsou vydávány v 35 zemích a všechny se umisťují na čelních místech literárních žebříčků. Již dvakrát získala prestižní britské ocenění Romantic novel of The Year Award (jedna z oceněných knih vyšla česky v r. 2013 pod názvem Poslední dopis od tvé lásky). Spisovatelka žije s rodinou na farmě v hrabství Essex a její velkou zálibou jsou koně a jezdectví.

Jeden plus jedna

S hlavní hrdinkou románu Jess Thomasovou se život právě nemazlí. Její manžel Marty se potlouká bůhví kde a ona sama horko těžko vydělává na živobytí pro sebe, talentovanou dceru Tanzie a nevlastního syna Nickyho. Když se ocitne v situaci naprosto zoufalé, úplně na dně a bez peněz, osud ji do cesty přihraje Edwarda Nichollse (Ed), muže mladého, pohledného a ne zrovna chudého. Tisíckrát otřepaný milostný příběh Popelky a krásného prince může začít. Tentokrát zasazený do zajímavé reality s neotřelými, dramatickými zápletkami a velice čtivě napsaný.

Polovinu knihy zabere vyprávění o několikadenní cestě Jess, Eda, dětí a jejich psa Normana do Skotska na matematickou olympiádu. Potencionální čtenáři by se mohli vylekat, zda se vůbec dozvědí ještě něco dalšího. Obavy nejsou na místě. Společná cesta je jakousi kulisou, před níž se odehrávají jednotlivé epizody. Autorka šikovně odhaluje (aniž by nudila strohým popisováním) vše podstatné z minulosti postav. Dílky postupně do sebe zapadají a najednou se vytvoří kompletní obraz dosavadního života hrdinů příběhu.

Každá kapitola je psaná z pohledu jiné postavy, ať už Jess, Eda nebo jednoho z dětí, což vyprávění dělá zajímavějším. Nechybí svižné dialogy, plné nespisovných, expresivních i lechtivých výrazů, nejrůznější zápletky a jejich překvapivá rozuzlení, scény vážné, veselé, smutné, komické a samozřejmě také milostné. Vše namixované tak, jak to v životě už bývá.

Mám ráda všechna česky vydaná díla Jojo Moyesové, líbí se mi témata i styl vyprávění. Pro mě úplně tím nejlepším z její tvorby je román Dívka, již jsi tu zanechal, jehož kompozice je jedinečná. Ani kniha Jeden plus jedna nezůstává daleko pozadu za mým favoritem, rozhodně stojí za přečtení a milovníkům tohoto žánru ji mohu s klidným svědomím doporučit.

Tato recenze již byla publikována v ,,Literární kavárně" na webu bux.

Autor: Liběna Hachová | karma: 10.49 | přečteno: 380 ×
Poslední články autora